Binnen Aeres Hogeschool verkent Corné Kocks (lector Precisielandbouw/Smart Farming) al langere tijd de mogelijkheden van zonnepanelen in agrarische bedrijfstoepassingen. “Aeres Hogeschool participeert in duurzame energiewinningstrajecten, bijvoorbeeld op het gebied van zonne-energie en waterstof. Op deze manier kunnen we ons een goed beeld vormen van de technologieën die van belang zijn voor de toekomst van de landbouw. De kennis die we hiermee opdoen, speelt een belangrijke rol in ons onderzoek en onderwijs en stelt ons in staat de groene veranderaars van de toekomst op te leiden.”
Goede klik
De deelname aan Symbizon vloeit voort uit een gesprek over zonnepanelen dat Corné en onze bestuursvoorzitter Bastiaan Pellikaan eerder hadden met de gemeente Dronten. Bij dit gesprek zat ook een vertegenwoordiger van Vattenfall. Dat klikte zo goed dat het energiebedrijf de hogeschool uitnodigde mee te doen aan het pilotproject.
Onderzoeksvraagstukken
De deelname bestaat eruit dat Aeres Hogeschool een aantal onderzoeksvraagstukken aandraagt voor het pilotproject. Deze vraagstukken hebben betrekking op ondernemerschap, biodiversiteit en maatschappelijk draagvlak. Welk type ondernemerschap leent zich bijvoorbeeld voor meervoudig landgebruik? Eenmaal geplaatste zonnepanelen ga je doorgaans niet snel verplaatsen. Dit betekent dus iets voor de te verbouwen gewassen en vruchtwisselingen. En wat is eigenlijk het risico op schade als je met een (zelfrijdende) trekker op de zonneweide werkt? Allemaal praktische en economische vragen waar energiebewuste agrariërs graag een antwoord op willen.
Het effect van de zonneweide op de bodem is een ander belangrijk aspect dat de hogeschool gaat onderzoeken. Neemt de biodiversiteit toe of af bij efficiënt landgebruik? En hoe ga je om met irrigatie op een zonneweide? In de maatschappij zijn discussies gaande over grote zonneweides op landbouwakkers.