OnderwijsLeerKavel
De 15 ha tellende OnderwijsLeerKavel is sinds dit voorjaar in gebruik. Studenten van de studies Tuinbouw en Akkerbouw en Agrarisch ondernemerschap Tuinbouw en Akkerbouw komen tijdens hun studie veelvuldig naar de kavel. Helaas is dat dit eerste seizoen niet geheel volgens plan verlopen vanwege Corona. Doelstelling is dat de eerstejaars studenten op de kavel kennis op doen over onder andere de groei en ontwikkeling van de verschillende gewassen. Op diverse tijdstippen tijdens het groeiseizoen volgen ze een gewasronde waarbij ze meer leren over de gewassen en over herkenning van ziekten, plagen en onkruiden. Alle tweedejaars studenten voeren er experimenten uit. Van tevoren hebben ze zelf bedacht welke experimenten ze interessant en waardevol vinden. Vervolgens wordt een keuze gemaakt welke er dat jaar uitgevoerd gaan worden. Een aantal experimenten/proeven worden meerdere jaren uitgevoerd. Tussen de uien staan bijvoorbeeld stroken met Phacelia. Doordat dit natuurlijke vijanden aan trekt, hopen de studenten de druk van trips in uien te verminderen. Ook is er bijvoorbeeld een strook waar alleen mechanische onkruidbestrijding is uitgevoerd. Derde- en vierdejaars studenten voeren allerlei onderzoeken uit op de kavel, in het kader van teelt, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld bodem- en watermanagement en precisielandbouw.
Data verzamelen
,,We hebben ook proeven die jaarlijks terugkomen, zoals de stikstoftrappen die we nu hebben aangelegd, maar ook de strokenteelt komt volgend jaar weer terug. Welke andere experimenten en onderzoeken er dan komen, dat is aan de studenten’’, vertelt Tijsseling. Studenten verzamelen veel data, onder andere door het doen van gewaswaarnemingen met het oog, maar ook door het gebruik van sensoren en drones. De data die tijdens alle studiejaren verzameld worden komen in een grote database waar zowel studenten als docenten uit kunnen putten voor bijvoorbeeld een onderzoek of een casus gewasbescherming. Tijsseling: ,,De OnderwijsLeerKavel is voor studenten een prachtige leerkavel waar studenten en docenten met en van elkaar veel kunnen leren.’’
Omroep Flevoland
Omroep Flevoland was bij de overhandiging van de trekker sleutels aanwezig te zijn en maakte een reportage met docent akkerbouw Piet Haak en met student Goos de Groot, hij start komende week met zijn derde studiejaar Tuinbouw en akkerbouw.