De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) benadrukt in haar zienswijze Dierbare Hulpverleners (2019) dat de snel groeiende sector van dierondersteunende interventies behoefte heeft aan verdere professionalisering, waarbij instellingen toewerken naar een kwaliteitskeurmerk en waarbij opleidingen voldoen aan kwaliteitseisen. Daarnaast zijn er zorgen of de meerwaarde van de mens-dier interactie wederzijds is. Met andere woorden, wat weten we van het welzijn van de dieren die worden ingezet en hoe wordt dat gewaarborgd? Door de krachten te bundelen willen beide lectoraten een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van de sector met onderbouwde kennis en vernieuwde inzichten bij de inzet van dieren in dierondersteunende interventies.
kader
Animal Interventions in Zorg, Onderzoek en Onderwijs (AAIZOO) is een stichting die zich inzet voor het verbeteren van de kennisinfrastructuur op het gebied van activiteiten en werkzaamheden waarbij dieren een ondersteunende of assisterende rol hebben in de zorg, onderzoek en onderwijs.Vakgroep klinische psychologie Open Universiteit houdt zich onder meer bezig met het onderzoeksthema antrozoölogie. Binnen dit thema wordt de mens-dier relatie vanuit de psychologie onderzocht en wat het contact met dieren voor mensen betekent.
Stichting SAM/ Vriend van SAM, is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het verzorgen van dierondersteunende activiteite (animal assisted interventions). Dit doet zij door middel van een drietal ontwikkelde programma’s onder andere voor kinderen met het syndroom van Down en kinderen met autisme.
Aeres Hogeschool Dronten, is een groene hbo-instelling met studies op het gebied van ondernemen, bedrijfskunde, dier en voedsel. Binnen de studie Diergezondheid & Management leren studenten meer over voeding, welzijn, gedrag en ethiek van huisdieren.