Lector Kathalijne Visser en lector Ron Methorst zijn beiden nauw betrokken in dit onderzoeksproject. Kathalijne doet al sinds 2002 onderzoek naar paardenwelzijn en heeft onder andere de welzijnsmonitor paardenhouderij ontwikkeld. Daarnaast speelt het maatschappelijk draagvlak voor de inzet van paarden in de sport een belangrijke rol in haar projecten. Methorst werkt aan het versterken van de relatie met de omgeving, een paardenhouderij kan net als een boerenbedrijf de omgeving letterlijk ‘mooier’ maken, voor natuur en voor mensen.
De paardensector beschikt over een aanzienlijke hoeveelheid grond waardoor er veel potentie is om bij te dragen aan een duurzaam ingericht landelijk gebied. Daarnaast willen steeds meer paardenhouders hun erf biodiverser inrichten, gezien dit ook het paardenwelzijn ten goede komt. Met meer inheemse bomen, heggen, hagen, poelen en percelen met kruidenrijk grasland creëren we nieuwe habitatten die de biodiversiteit vergroten én het paardenwelzijn kunnen verbeteren. Maar hoe kunnen zij dat het beste doen? Hoe zorgen ze voor een goede inbedding, zowel in het landschap als in de bedrijfsvoering? Op deze vragen en meer wil de onderzoeksgroep de komende twee jaar antwoord krijgen.
Praktijkgericht onderzoek voor duurzame oplossingen
Het onderzoek wordt uitgevoerd op diverse paardenhouderijen in Nederland, waarbij locatieteams van docent-onderzoekers en studenten uit het mbo, hbo en wo samenwerken. Deze teams gaan aan de slag met concrete onderzoeksactiviteiten, gericht op het ontwikkelen van adviezen en modelwerkwijzen die paardenhouderijen helpen hun bedrijfsvoering duurzamer en biodiverser in te richten. De intensieve samenwerking tussen onderwijsinstellingen en praktijkpartners zorgt ervoor dat de opgedane kennis direct wordt toegepast en dat de onderzoeksresultaten aansluiten bij de behoeften van de sector.
In dit project benadrukken de deelnemende partijen de samenwerking binnen de brede kennisketen, van mbo tot universiteit in nauwe samenwerking met praktijkpartners. Door studenten, docenten en praktijkprofessionals nauw te betrekken, zorgen ze ervoor dat innovatieve kennis direct terechtkomt waar het nodig is – bij de huidige en toekomstige hippische ondernemers. Op deze manier realiseren ze een duurzame verandering en bieden ze een integrale aanpak voor de uitdagingen binnen de paardensport en de bredere maatschappelijke context.
Brede samenwerking voor innovatie
Het project brengt een breed scala aan partners samen, waaronder 11 kennisinstellingen, branche- en beroepsverenigingen, en bijna 20 paardenhouderijen verspreid over Nederland:
- Van Hall Larenstein (penvoerder)
- Aeres Hogeschool
- Hogeschool InHolland
- HAS Green Academy
- Terra mbo
- Yuverta
- Lentiz mbo Maasland
- Stichting Landstede
- Vonk
- Universiteit Utrecht
- EquInnolab
- Federatie Paardrijden Gehandicapten
- Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra
- Federatie Particuliere Grondeigenaren
- Landschap Erfgoed Utrecht
- Stichting Part-Ner
- Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Ruiter en Menner (SRR)
- Doderm
- Equilin
- MP Horses
- Manege de Wildhoef
- Manege Snorrewind
- Manege De Vier Hoeven
- Stal van Brenk
- Erve Vleerboer
- Stal Dolfing
- Human & Horse Academy
- HC Reinosathe
- Natuurlijk Zakelijk
- Academie voor Energiek Werken
- Equestrum
- Nationaal Hippisch Centrum (NHC) van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond
- Maatschap van Essen
- Maatschap Houben
- Rob Hatzman
- Hippisch Centrum Nootdorp
Deze brede samenwerking zorgt voor een unieke combinatie van academische en praktijkgerichte kennis, wat de slagkracht van het project vergroot.
Dit onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).