Veld met kool, vollegrondsgroente

Ondernemen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt in 2030: Vooruitkijken, analyseren en keuzes maken

Publicatie datum
Content type
Blog

Ondernemerschap in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt wordt steeds dynamischer. Het vraagt van de moderne ondernemer niet alleen kennis van teelt en techniek, maar vooral het vermogen om veranderingen in de sector te herkennen, te analyseren en strategische keuzes te maken. Het draait om meer dan het runnen van een bedrijf; het gaat om leiderschap en visie op de toekomst. Cursusleider en docent van Aeres Hogeschool René Gomersbach deelt zijn visie op de waarde van de Opleiding Ondernemen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt in 2030 voor de huidige ondernemer.

"Ondernemerschap in de akker- en tuinbouw is in mijn ogen dynamischer dan ooit," zegt Gomersbach. "Dit vraagt veel van de ondernemer. Het gaat niet meer alleen over telen, techniek en verkopen. Je moet zien wat er in de sector gebeurt, dit analyseren en vervolgens reflecteren: wat betekent dit voor mijn bedrijf en mijzelf als ondernemer? Hier liggen de uitdagingen."

Een brede kijk op de sector

De cursus biedt deelnemers een diepgaande blik op de ontwikkelingen in de sector, zowel op korte als lange termijn. Wet- en regelgeving verandert voortdurend en ondernemers moeten zich hierop voorbereiden. "De deelnemers van de cursus worden meegenomen in de huidige en de in de toekomst te verwachten ontwikkelingen in de sector," legt Gomersbach uit. "Als je kijkt naar de onderwerpen van de modules, dan betreft dat alle aspecten waar je als ondernemer mee te maken hebt en krijgt. Dan komt de vraag: hoe ga ik hiermee om, wat betekent dit voor mijn bedrijf en uiteindelijk mijzelf? Welke keuzes kan en ga ik maken?" Het huidige aanbod van de cursus is tot stand gekomen door een samenwerking tussen HAS green academy en Aeres Hogeschool. Door initiatief van Aeres Hogeschool kan de cursus nu ook in het noorden van het land aangeboden worden, waardoor meer ondernemers de kans krijgen om hun vaardigheden te ontwikkelen en in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen binnen de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. Deze samenwerking zorgt voor een bredere spreiding van kennis en expertise, wat de sector ten goede komt.

“Met deze cursus willen we deelnemers ondersteunen in hun ontwikkeling van hun leiderschapskwaliteiten, hun competenties.”

Werken in én aan een bedrijf

De cursus richt zich op ondernemers die al ervaring hebben maar zich verder willen ontwikkelen. "Het is voor mensen die goed weten wat werken in hun bedrijf is en zich verder willen ontwikkelen om te werken aan hun bedrijf," definieert Gomersbach de doelgroep. "Iedere deelnemer zal goed weten hoe hij moet telen en wat hierbij komt kijken om een goed product te kunnen oogsten en verkopen. Maar de externe omgeving wordt steeds belangrijker. Wat gebeurt er allemaal op het terrein van duurzaamheid, innovatie, politiek en EU-beleid, arbeid, de banken en welke impact heeft dat op mijn bedrijf? Onze doelgroep bestaat uit mensen die zich willen ontwikkelen en bereid zijn om, wanneer nodig, uit hun comfortzone te stappen. Met deze cursus willen we deelnemers ondersteunen in hun ontwikkeling van hun leiderschapskwaliteiten, hun competenties."

Strategievorming als rode draad

De rode draad door de cursus is strategievorming, met specifieke aandacht voor het ontwikkelen van een toekomstvisie voor het bedrijf. "Elke module wordt gegeven door een docent in samenwerking met één of meer ervaringsdeskundigen uit de sector," legt Gomersbach uit. "Die laatste zal de deelnemers meenemen in zijn/haar overwegingen, ervaringen en wat het hen heeft opgeleverd. En natuurlijk ook wat de valkuilen waren en wat ze hebben geleerd."

Deze aanpak is bijzonder waardevol omdat deelnemers leren van echte praktijkvoorbeelden. Door de ervaringen van ervaringsdeskundigen te horen, begrijpen ze beter welke uitdagingen en kansen er in de sector zijn. Dit helpt hen niet alleen om theorie toe te passen, maar ook om praktische strategieën voor hun eigen bedrijven te ontwikkelen. De interactie tussen deelnemers en ervaringsdeskundigen creëert een dynamische leeromgeving, waarin kennis en ervaringen worden gedeeld, wat de ontwikkeling van ondernemersvaardigheden versterkt.

“We vinden het belangrijk om continu de interactie te hebben tussen de deelnemers onderling en de docent en ervaringsdeskundigen. Daarmee ontwikkelen we elkaar."

De eerste en laatste module draaien om strategievorming. "Bij de eerste module staan we stil wat nu strategievorming is, wat daarbij komt kijken en komt ook een ervaringsdeskundige uit de sector aan het woord," vertelt Gomersbach. "In de laatste module staan we stil bij wat je de afgelopen weken gehoord hebt, wat het jou heeft opgeleverd en wat het betekent voor jouw bedrijf en jouwzelf als ondernemer. Deze persoonlijke terugkoppeling op de laatste dag is op hoofdlijnen het businessplan van iedere deelnemer."

Een sterke balans tussen theorie en praktijk

Gomersbach benadrukt dat de cursus vooral draait om persoonlijke ontwikkeling en leiderschap binnen de sector. "Voorafgaand aan de eerste module starten we – voor wie dat wil - met een ondernemerschapsassessment," legt René uit. "Dit assessment helpt deelnemers inzicht te krijgen in hun eigen ondernemerschapskwaliteiten, en ik begeleid ze daar persoonlijk bij, samen met een collega. We maken gebruik van de DISC-profielen om niet alleen te kijken naar de harde cijfers, maar ook naar de persoon achter de ondernemer. Gedurende de opleiding krijgen deelnemers coaching om hun uitdagingen helder te krijgen en een concreet actieplan op te stellen. Zo gaat de opleiding echt over het ontwikkelen van jezelf als ondernemer. Deze cursus verrijkt jou als ondernemer en als leider binnen jouw sector. Het geeft je extra en mogelijk ook nieuwe inzichten, die van invloed zijn op jouw bedrijf en jezelf."

De Opleiding Ondernemen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt in 2030 biedt ondernemers de handvatten om zich voor te bereiden op een toekomst waarin flexibiliteit, leiderschap en strategisch inzicht de sleutel zijn tot succes.

Interview met:

René Gomersbach Cursusleider en docent van de Opleiding Ondernemen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt in 2030
René Gomersbach

Reacties

0 reacties

Houd je aan de richtlijnen en reageer met respect. De reacties worden gescreend door medewerkers van Aeres. We gebruiken je e-mail adres alleen om reactie te geven.