Onderzoeksprogramma wil mest waardevolle rol geven in regionale kringlopen

Onderzoeksprogramma wil mest waardevolle rol geven in regionale kringlopen

Date

Emissieredactie en integraal verduurzamen is een flinke opgave voor de landbouw. Provincies, overheden, bedrijven en instellingen hebben een sterke behoefte aan onderzoek om kringlopen (beter) te sluiten, reststromen te verwaarden en de natuurlijke leefomgeving te beschermen. Van Hall Larenstein, Saxion en Aeres Hogeschool gaan hiermee aan de slag. De drie hogescholen werken nauw samen met bedrijven en (semi-publieke) overheden in een nieuw gezamenlijk programma genaamd Element waar mest een waardevolle rol krijg in regionale kringlopen. 

Doel is verkennen hoe agrarisch ondernemers kunnen inspelen op de vraagstukken die er liggen rondom emissie reductie. Het programma heeft een SPRONG subsidie van 1 miljoen euro gekregen wat ze over een periode van vier jaar kunnen inzetten.

In 2025 (volgend jaar) moet volgens de Wet stikstofreductie en natuurverbetering minimaal 40% van het areaal van de stikstofgevoelige natuur in beschermde Natura 2000-gebieden een gezond stikstofniveau heeft. De kritische depositiewaarde mag daarbij niet overschreden worden. In 2030 moet dit minimaal de helft zijn en in 2035 minimaal 74%. Voor bedrijven, instellingen en agrarisch ondernemers in de landbouw betekent dit een flinke opgave. Het programma Element (Emissiearme landbouw en mestverwaarding in een gebiedsgericht context) zorgt voor innovaties die mest een waardevolle rol geven in regionale kringlopen. Ook draagt het bij aan de versterking van de economie en samenleving op het platteland.

"We hechten veel waarde aan een goede verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Vanuit het onderzoek willen we hier de spil in zijn. We halen in het bedrijfsleven vraagstukken op die we koppelen aan het onderwijs."

Michiel Klaassen, Projectleider, onderzoeker lectoraat Circulair Ondernemen in de Agri- en Foodbusiness

Michiel Klaassen

Michiel Klaassen, onderzoeker circulariteit in agrifood van Aeres Hogeschool in Dronten ligt toe hij belangrijk het programma ook is voor het onderwijs: ,,We hechten veel waarde aan een goede verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Vanuit het onderzoek willen we hier de spil in zijn. We halen in het bedrijfsleven vraagstukken op die we koppelen aan het onderwijs. Een casus kan bijvoorbeeld zijn welke technologie kun je gebruiken om emissie te beperken? Hoe speel je als ondernemer hier op in en wat betekent dit voor de lange termijn? De groene hogescholen leiden immers de nieuwe generatie agrarisch ondernemers op. Zij kunnen deze kennis direct toepassen. Met het programma hopen Michiel en zijn teamleden aan beleidsmakers duidelijk te maken welke praktische mogelijkheden er zijn voor mestwaarding zodat zij dit kunnen meenemen in hun visieontwikkelingen.

Mestverwaarding op bedrijfsniveau

Aeres Hogeschool legde afgelopen jaren een solide basis om vraagstukken rondom mestvergisting en -verwaarding op bedrijfsniveau aan te pakken. Praktijklocatie Aeres Farms biedt veel ruimte om bijvoorbeeld te experimenteren en in praktijk diverse onderzoeken te doen.

Het lectoraat Sustainable Energy Systems van Saxion focust zich op de technologie van innovatieve mestvergistingstechnieken. Vanuit het oogpunt van leefbare plattelandsgebieden, waar natuur-, water- en klimaatdoelen samen worden aangepakt, gaat het onderzoek verder naar onderling gecoördineerde en omgevingsgerichte acties. Van Hall Larenstein en Saxion hebben beiden hier veel kennis en ervaring op dit vakgebied.

Innovaties en kringlooplandbouw

Het programma Element draagt bij aan maatschappelijke opgaven zoals opgenomen in de Sustainable Development Goals, door bedrijfseconomische, technologische en gebiedsgerichte innovaties te combineren voor emissiearme landbouw (kringlooplandbouw) en mestverwaarding. Ook sluit het programma aan bij de gestelde overheidsdoelen die streven naar blijvende oplossingen voor boeren, natuuropgaves (waaronder stikstof), waterkwaliteit en klimaat.

Wat is SPRONG?

SPRONG is een subsidieprogramma van Regieorgaan SIA. Met SPRONG beoogt SIA de integratie van hogescholen in het regionale, nationale (en internationale) kennisecosysteem en helpen ze met hun verdere ontwikkeling tot kennisinstelling.