Michiel Klaassen, onderzoeker circulariteit in agrifood van Aeres Hogeschool in Dronten ligt toe hij belangrijk het programma ook is voor het onderwijs: ,,We hechten veel waarde aan een goede verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Vanuit het onderzoek willen we hier de spil in zijn. We halen in het bedrijfsleven vraagstukken op die we koppelen aan het onderwijs. Een casus kan bijvoorbeeld zijn welke technologie kun je gebruiken om emissie te beperken? Hoe speel je als ondernemer hier op in en wat betekent dit voor de lange termijn? De groene hogescholen leiden immers de nieuwe generatie agrarisch ondernemers op. Zij kunnen deze kennis direct toepassen. Met het programma hopen Michiel en zijn teamleden aan beleidsmakers duidelijk te maken welke praktische mogelijkheden er zijn voor mestwaarding zodat zij dit kunnen meenemen in hun visieontwikkelingen.
Mestverwaarding op bedrijfsniveau
Aeres Hogeschool legde afgelopen jaren een solide basis om vraagstukken rondom mestvergisting en -verwaarding op bedrijfsniveau aan te pakken. Praktijklocatie Aeres Farms biedt veel ruimte om bijvoorbeeld te experimenteren en in praktijk diverse onderzoeken te doen.
Het lectoraat Sustainable Energy Systems van Saxion focust zich op de technologie van innovatieve mestvergistingstechnieken. Vanuit het oogpunt van leefbare plattelandsgebieden, waar natuur-, water- en klimaatdoelen samen worden aangepakt, gaat het onderzoek verder naar onderling gecoördineerde en omgevingsgerichte acties. Van Hall Larenstein en Saxion hebben beiden hier veel kennis en ervaring op dit vakgebied.
Innovaties en kringlooplandbouw
Het programma Element draagt bij aan maatschappelijke opgaven zoals opgenomen in de Sustainable Development Goals, door bedrijfseconomische, technologische en gebiedsgerichte innovaties te combineren voor emissiearme landbouw (kringlooplandbouw) en mestverwaarding. Ook sluit het programma aan bij de gestelde overheidsdoelen die streven naar blijvende oplossingen voor boeren, natuuropgaves (waaronder stikstof), waterkwaliteit en klimaat.