De huidige stikstofcrisis laat zien wat er kan gebeuren als we niet genoeg doen aan het behalen van Natura2000 doelen, dit geldt ook voor het watersysteem. Vanuit Rijkswaterstaat is Marcel van den Berg als lector aangesteld voor het lectoraat Ecologie IJsselmeergebied bij Aeres Hogeschool Almere. Overal in onze maatschappij is kennis nodig om ons watersysteem gezond en veerkrachtig te maken en te houden. Wij vroegen Marcel naar zijn huidige onderzoeken, wat wij hier van merken in ons dagelijks leven en naar zijn plannen voor het komende jaar.
Wat houdt je werk als lector in?
''Als lector voel ik me spin het web van ecologische onderzoek om vragen met betrekking tot waterbeleid en -beheer te beantwoorden. Zo doen we ecologisch onderzoek van het Markermeer om te zien of waarom de doelen van Natura2000 voor mosseleters en viseters niet worden behaald.
Overheden doen natuurlijk hun best en nemen veel maatregelen voor een gezond watersysteem. De Marker Wadden is een iconisch als project en betekent veel voor bepaalde planten en dieren, maar de vraag of het hele watersysteem er wat aan heeft, blijft voor sommige soorten onbeantwoord. Dat geldt ook voor innovatieve vormen van dijkversterking, zoals Trintelzand, en het verbinden van het Markermeer met de Oostvaardersplassen.
Voor andere gebieden in het IJsselmeergebied spelen vergelijkbare thema’s, of nog ingewikkelder, vanwege de zoetwaterbehoefte voor drinkwater, migratie van vis, van en naar zee, of het tegen natuurlijke vaste waterpeil (zomers hoog en ‘s winters laag).''
Wat maakt dit een urgent thema?
''Water wordt steeds schaarser en kostbaarder. Op dit moment halen we de doelen nog niet voor de natuur en waterkwaliteit. Als mens verwachten we veel van onze wateren qua diensten. Denk hierbij aan woningbouw, zandwinning maar ook kijken overheden naar water voor de energietransitie. Maar ook de waterveiligheid maatregelen hebben het ecosysteem sterk veranderd en soms ook letterlijk de snelweg geblokkeerd voor soorten als de aal en de zalm.
Om natuur en waterkwaliteit te herstellen en verder te beschermen is bewustzijn nodig van de economische en niet-economische waarde van schoon water en natuur. En dan komt het besef dat ‘niet alles altijd en overal kan’ vanzelf. Dat vergt lastige keuzes. En om die keuzes goed te maken hebben we inzicht nodig in hoe het ecosysteem functioneert. We stellen hierbij vragen als:
- Wat is de productie van het ecosysteem en is er voldoende voedsel voor alle dieren die er leven?
- Is er voldoende leefgebied en van goede kwaliteit?
- Zijn deze leefgebieden wel toegankelijk voor dieren?''