Almere heeft een diverse bevolking: ongeveer één op de vijf Almeerders is in het buitenland geboren, en 44% van de bevolking heeft een migratieachtergrond. Met deze diversiteit aan mensen wordt ook de voedselomgeving steeds diverser, omdat verschillende mensen verschillende wensen en gewoonten hebben. Maar in hoeverre wordt die diversiteit gebruikt door de Almeerse bevolking? Dat is wat we in dit project hebben onderzocht.
Aeres Hogeschool staat midden in de samenleving. Een samenleving die complex is, veel uitdagingen kent en ambities heeft. Om aan die samenleving bij te dragen, sluiten wij aan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s), ontwikkelingsdoelen die van de wereld in 2030 een betere plek willen maken door aandacht te vragen voor mensenrechten, economische groei, vrede, veiligheid en klimaat. Binnen dit project werken wij aan onderstaande SDG's.
Het doel
Doel van dit onderzoek was om beter te begrijpen in hoeverre een diverse(re) voedselomgeving ook leidt tot een diverser eetpatroon. Het was een exploratieve studie waarin we vooral hebben gekeken hoe divers de Almeerse bevolking eet, als we diversiteit zien als het gebruik maken van verschillende keukens. Ook hebben we onderzocht hoe de Almeerse bevolking de voedselomgeving waardeert.
Het onderzoek
We hebben een enquête uitgezet onder het burgerpanel van de gemeente Almere. Daaraan waren ook vragen toegevoegd die kunnen worden gebruikt om te meten in hoeverre respondenten graag nieuw voedsel uitproberen of daar juist liever van wegblijven. De uitkomsten van deze zogenaamde neofobie-schaal hebben we meegenomen in de analyse. 670 mensen vulden de enquête geheel of gedeeltelijk in (468 volledig). De resultaten zijn geanalyseerd en met behulp van beschrijvende statistiek verwerkt in een rapport.
De (verwachte) resultaten
We hebben nu een beter zich op hoe de voedselomgeving van Almere wordt gebruikt en gewaardeerd. Dit is een exploratieve studie, die vraagt om specifieker vervolgonderzoek en eventueel later een nieuwe meting om verandering te kunnen vaststellen.
De financiering
De studie is bekostigd vanuit het Lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken.