Het programma ‘Jong Leren Eten’ heeft de missie om jongeren (12-24 jaar) in de setting van onderwijs ‘voedselvaardig’ te maken. Doorjongeren op school te leren over wat gezondere en duurzamere voeding betekent voor henzelf én voor de aarde, worden ze toegerust om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Jong Leren Eten probeert dus via voedseleducatie uiteindelijk het voedselkeuzegedrag van jongeren op lange termijn te beïnvloeden.
Veel kinderen en jongeren weten niet waar voedsel vandaan komt en eten ook onvoldoende groente en fruit. Ook overgewicht is een groeiend probleem onder kinderen en jongeren in Nederland.
De school is dé plek om kinderen bewust te maken van gezond en duurzaam voedsel. Toch is de aandacht voor gezonde voeding in het onderwijs marginaal en versnipperd. Vanaf 2017 is daarom het programma Jong Leren Eten (JLE) ingezet.
Aeres Hogeschool staat midden in de samenleving. Een samenleving die complex is, veel uitdagingen kent en ambities heeft. Om aan die samenleving bij te dragen, sluiten wij aan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s), ontwikkelingsdoelen die van de wereld in 2030 een betere plek willen maken door aandacht te vragen voor mensenrechten, economische groei, vrede, veiligheid en klimaat. Binnen dit project werken wij aan onderstaande SDG's.
Het doel
Het uiteindelijke doel van JLE is een structurele verankering van voedseleducatie in de kinderopvang en het onderwijs om jongeren tussen de 0 en 24 jaar voedselvaardiger te maken. JLE zet daarvoor met name in op ervaringsgerichte activiteiten als koken, moestuinieren en boerderijeducatie én het betrekken van jongeren bij authentieke voedselvraagstukken in de omgeving.
Het programma
Onder het programma Jong Leren Eten werkt per provincie een makelaar vanuit het gezondheidsdomein en een makelaar vanuit het duurzaamheidsdomein met elkaar samen.
Aeres Hogeschool Almere vervult in Flevoland het Jong Leren Eten makelaarschap vanuit het duurzaamheidsdomein. GGD Flevoland vervult deze rol vanuit het gezondheidsdomein.
In Flevoland fungeren we in deze rol als aanjager, stimulator en wegwijzer in regionale voedseleducatie. De makelaar verbindt vraag en aanbod en stemt af tussen de verschillende partijen in Flevoland en maakt de koppeling naar het aanbod van Natuur en Milieu Educatie en Gezondheidseducatie. Het programma zet in op het versterken van netwerkrelaties gericht op voedseleducatie in de setting van kinderopvang en het onderwijs (po, vo, mbo en hbo).
De (verwachte) resultaten
De kwaliteit, de samenhang en de toegankelijkheid van het regionale voedseleducatie aanbod voor scholen in Flevoland wordt met dit programma verbeterd.
Kwalitatief goede voedseleducatie initiatieven in Flevoland zijn gestimuleerd en ondersteund.
Daarbij is het regionale netwerk voor voedseleducatie in Flevoland versterkt en uitbreid. In de provincie is inmiddels een netwerk van educatieboeren en moestuincoaches opgeleid die ingezet kunnen worden in voedseleducatie trajecten, bijvoorbeeld als gastdocent, excursieplek of opdrachtgever.
Door de inzet van Jong Leren Eten zijn meer Flevolandse scholen geënthousiasmeerd om aan de slag te gaan met voedseleducatie waarop een toename aan activiteiten rondom voedseleducatie te zien is. Daarbij blijft het inbedden van voedseleducatie in het beleid van scholen en gemeenten een aandachtspunt om de borging op langere termijn te kunnen garanderen.
De financiering
Het programma ‘Jong Leren Eten’ wordt gefinancierd vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze bekostigen circa 0,8 fte aan makelaarsuren en 50K werkbudget (hiervan gaat 50& naar GGD Flevoland en 50% naar Aeres Hogeschool Almere).
Het programma ‘Jong Leren Eten’ wordt gefinancierd vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze bekostigen circa 0,8 fte aan makelaarsuren en 50K werkbudget (hiervan gaat 50& naar GGD Flevoland en 50% naar Aeres Hogeschool Almere).
Daarbij verweven we in Flevoland de programma’s van Jong Leren Eten met de programma’s van ‘Duurzaam Door Flevoland’ met elkaar. Door het Duurzaam Door partnerschap is het mogelijk meer partijen in positie te brengen rond het in synergie behalen van de Jong Leren Eten doelstellingen.