,,Mijn huidige beroep is verpleegkundige, dan is het wel een hele switch naar de Aeres Kadercursus Melkveehouderij. Mijn ouders hebben een melkveebedrijf waar ik geregeld ben als ik niet in het ziekenhuis aan het werk ben. Ook melk ik bij een aantal boeren in de buurt. Ik zou graag de werkverdeling ziekenhuis/boerderij wat willen veranderen, meer op de boerderij. Ik heb geen agrarische opleiding gedaan, daarom ben ik gestart met deze cursus.
De cursus sprak me vooral aan omdat er veel praktijk aan bod komt en het kortdurende traject (2 keer een half jaar) sprak me erg aan. De cursus bevalt me goed. Omdat ik geen agrarische vooropleiding heb zijn veel onderwerpen nieuw voor mij. De praktijklessen vind ik erg interessant: je kunt direct theorie in praktijk brengen. Bijvoorbeeld over diergezondheid, melkwinning en voeding. Ook de onderdelen DHZ-KI en klauw bekappen waren leuk, ik kon er gelijk thuis mee aan het werk! Voor mij is het heel plezierig dat de cursus is verdeeld over twee winters; zo kan ik het goed mijn met werk in het ziekenhuis en op de boerderij combineren. Zo word ik in het ziekenhuis nu niet op donderdag ingepland omdat ik dan cursus heb.
Het leuke aan onze cursusgroep is dat de deelnemers uit heel Nederland komen. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken, de één heeft een gangbaar bedrijf de andere een biologisch. Je leert veel van en met elkaar!’’
Sjoerd Ynze Sterkenburgh is deelnemer aan de Aeres Kadercursus Melkveehouderij
Goede en vakbekwame docenten
,,De cursus sprak mij erg aan omdat je veel theorie en praktijk op één dag krijgt. Ik heb hiervoor de opleiding Melkveehouderij (mbo-3) gedaan en werk momenteel op een melkveebedrijf met twee locaties waar we 750 koeien melken. De cursus bevalt me tot nu toe erg goed. De docenten zijn erg vakbekwaam en ze spelen goed in op de actualiteiten, maar ook waar er behoefte aan is in de groep. Het is erg prettig om in een groep te zitten met allemaal jonge geïnteresseerde veehouders. Dat maakt dat je, samen met de docenten, leuke gesprekken/discussies kunt hebben over bepaalde thema’s. We leren zo niet alleen veel met elkaar, maar ook ván elkaar.
Binnen de cursus spreken de onderdelen over voeding en economie mij erg aan. Erg interessant om meer te leren over de bedrijfseconomische kanten van een bedrijf. Hoe voer je een bedrijfseconomische analyse uit. Wat zijn de technische en economische kengetallen van het primaire bedrijf. Ook het onderdeel voeding is leuk en erg leerzaam.
De cursus is verdeel over twee winters, dat is erg prettig. In de zomer is op het melkveebedrijf druk en is een cursus lastig in te plannen. In de winterperiode is het minder van invloed als ik één dag in de week afwezig ben omdat ik les heb.’’