Cursus Natuurinclusief Ondernemen

Cursus De Waarde van het boerenbedrijf voor de leefomgeving - voor adviseurs

Ik zoek
Cursus
Locatie
Dronten
Duur
Meerdere dagen

Wil je als adviseur agrarische ondernemers helpen hun bedrijf sterker te verbinden met de sociale en ecologische omgeving? Wil je het bedrijf als geheel op de eigen locatie meer centraal stellen in de analyse dan de omvang en de productie? Dan is deze cursus iets voor jou. Onder begeleiding van Ron Methorst, lector Omgevingsinclusief Ondernemen, leer je hoe je het instrument de BoerenBoom kunt inzetten om ondernemers te ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. De cursus richt zich op het analyseren van de huidige situatie van het bedrijf, de historische context en het strategisch plannen voor de toekomst, met oog voor de maatschappelijke impact.

Cursusprogramma

De cursus bestaat uit 8 dagdelen verspreid over vier middagen en avonden. Je leert hoe je de BoerenBoom kunt toepassen om bedrijven inzicht te geven in hun relatie met de omgeving. Daarbij worden 6 sociale en 10 ecologische thema’s in kaart gebracht die de basis vormen voor de strategische keuzes van het bedrijf. Je begeleidt ondernemers in het proces van strategievorming en helpt hen bij het vertalen van doelen naar concrete stappen.

Een belangrijk onderdeel van de cursus is het oefenen met praktijkvoorbeelden. Samen met medecursisten werk je aan een concreet boerenbedrijf, waarbij je met de ondernemer op basis van de huidige situatie kijkt waar het bedrijf vandaan komt en waar de focus in de toekomst zou moeten liggen. t. Dit helpt je om de ondernemers die je begeleidt, te voorzien van waardevolle inzichten in hun impact op de omgeving. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden om strategiegesprekken te voeren en ondernemers te ondersteunen in het helder communiceren van hun visie en strategie naar stakeholders, zoals overheden en ketenpartners.

De cursus biedt ook verdieping in communicatiestijlen, zodat je als adviseur effectiever kunt inspelen op de behoeften van ondernemers en hun omgeving. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan bredere trends in de landbouw en hoe deze ondernemers beïnvloeden.

Begeleiding en toets

Je werkt intensief onder begeleiding van lector Ron Methorst en er is volop ruimte voor intervisie met collega-adviseurs. Je ontwikkelt adviesvaardigheden die direct toepasbaar zijn in je praktijk. Het einddoel is het opstellen van een adviesverslag, ondersteund door een visuele presentatie, waarmee je een strategisch plan en advies voor het boerenbedrijf kunt presenteren.

Daarnaast komen de mogelijke effecten van je bedrijfsactiviteiten op aspecten zoals bodem, waterbeheer, biodiversiteit en het landschap aan bod. Je leert hoe deze thema's in balans gebracht kunnen worden met de operationele en financiële doelen van jouw bedrijf. Best practices en praktijkvoorbeelden helpen je om concrete stappen te zetten richting een toekomstbestendig bedrijf.

Tijdens de cursus maak je gebruik van praktische tools en voorbeelden die direct toepasbaar zijn in jouw advieswerk. Meer informatie over de BoerenBoom en hoe deze kan bijdragen aan een omgevingsinclusieve bedrijfsvoering vind je op www.boerenboom.nl.

Praktisch en aanmelden

  • Kosten: €1.250,- excl. btw*
  • Data: 
    • Dinsdag 21 januari 2025 (middag en avond)
    • Dinsdag 4 februari 2025 (middag en avond)
    • Dinsdag 4 maart 2025 (middag en avond)
    • Dinsdag 18 maart 2025 (middag en avond)
      • Actuele informatie en aanmelden kan via de volgende pagina. Aanmeldingen worden via de HAS behandeld maar komen ook bij ons terecht.
  • Certificering: Na afronding ontvang je een certificaat van deelname, erkend door relevante kennisinstellingen.
  • Toelatingseisen: Er zijn geen specifieke toelatingseisen voor deze cursus.
  • PE-punten: De cursus is erkend voor 32 PE-punten door de VAB.

*Opleidingskosten zijn vrijgesteld van btw; overige kosten worden belast met 9% btw.

Voor deze cursus kun je als agrarisch ondernemer je SABE-voucher inzetten. De cursus brengt dan voor jou als ondernemer geen extra kosten met zich mee en is dus gratis. Deze voucher kun je zelf aanvragen, maar dit kun je ook aan je kennisinstelling overlaten. Neem daarvoor contact op met jouw contactpersoon van de instelling. De kennisinstelling is op geen enkele manier aansprakelijk of jouw voucher wel of niet toegekend wordt. Voor de voorwaarden verwijzen we je naar de site van RVO. De investering zonder voucher bedraagt € 2.500 (incl. 0% btw).