Cursus Natuurinclusief Ondernemen

Cursus De waarde van het boerenbedrijf voor de leefomgeving - voor ondernemers

Ik zoek
Cursus
Locatie
Dronten
Duur
Meerdere dagen

Als ondernemer wil je niet alleen werken aan de groei van je agrarisch bedrijf, maar ook aan een sterke verbinding met je sociale en ecologische omgeving. De BoerenBoom is een uniek instrument dat je helpt om jouw bedrijf in zijn geheel te overzien: waar sta je nu, waar kom je vandaan, en waar wil je naartoe? Het is geen keurmerk, maar biedt praktische handvatten om jouw strategische inzicht te versterken en je bedrijfsvisie verder te ontwikkelen.

Met de BoerenBoom breng je 6 sociale en 10 ecologische thema’s in kaart. Het helpt je om niet alleen je impact op de omgeving te meten, maar ook om te reflecteren op de wortels van je onderneming en waar jouw kansen en uitdagingen liggen. Deze cursus biedt je de tools om op een strategische manier in te spelen op veranderingen en om een toekomstplan op te stellen dat zowel jouw bedrijf als de omgeving waarin je opereert ten goede komt.

Cursusprogramma

In deze cursus krijgen ondernemers de kans om diepgaand inzicht te verwerven in de relatie tussen hun agrarisch bedrijf en de omgeving, met als doel een strategie te ontwikkelen die zowel sociaal als ecologisch duurzaam is. Het programma biedt praktische handvatten om de BoerenBoom in te zetten voor een bredere kijk op je bedrijf, waarbij zowel de wortels in het verleden als de richting voor de toekomst centraal staan.

De cursus richt zich op het onderzoeken van de motivatie om de verbinding tussen je bedrijf en de omgeving te versterken. Hierbij worden verschillende sociale en ecologische thema’s behandeld die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Je krijgt inzicht in hoe maatschappelijke vraagstukken invloed hebben op je onderneming en welke kansen dit biedt om waarde te creëren binnen de sector.

Een belangrijk aspect is de samenwerking met verschillende stakeholders, zoals klanten, collega-ondernemers en overheidsinstanties. De cursus laat zien hoe deze samenwerkingen kunnen bijdragen aan het verduurzamen van je bedrijfsvoering en hoe je strategische keuzes kunt maken die niet alleen het bedrijf, maar ook de omgeving ten goede komen.

Daarnaast komen de mogelijke effecten van je bedrijfsactiviteiten op aspecten zoals bodem, waterbeheer, biodiversiteit en het landschap aan bod. Je leert hoe deze thema's in balans gebracht kunnen worden met de operationele en financiële doelen van jouw bedrijf. Best practices en praktijkvoorbeelden helpen je om concrete stappen te zetten richting een toekomstbestendig bedrijf.

De cursus biedt ook een netwerkplatform, waar je in contact komt met andere ondernemers die met dezelfde vraagstukken bezig zijn. Dit zorgt voor waardevolle kennisuitwisseling die doorloopt na de cursus.
 

Begeleiding

De cursus biedt intensieve begeleiding, waarbij onder leiding van lector Ron Methorst veel ruimte is voor reflectie en intervisie met collega-ondernemers. Door kennis en ervaringen uit te wisselen met medecursisten, krijg je nieuwe inzichten en ontwikkel je een bredere blik op de kansen voor jouw bedrijf. Het programma focust op de praktische toepassing van de BoerenBoom en het ontwikkelen van een duurzame strategie op basis van je bedrijfsdata en toekomstvisie.

Theoretische concepten worden ondersteund door praktijkvoorbeelden, waarbij regionale toepassingsmogelijkheden aan bod komen

Praktisch en aanmelden

  • Kosten: De cursus kost €1.150,-. Je kunt een GLB-voucher inzetten om een deel van de kosten te dekken.
  • Data: 
    • Woensdag 15 januari 2025 (ochtend en middag)
    • Woensdag 29 januari 2025 (ochtend en middag)
  • LocatieAeres Hogeschool, De Drieslag 4
  • Praktisch en aanmelden:

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

Voor deze cursus kunnen agrarische ondernemers gebruik maken van de Subsidieregeling uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Deze subsidieregeling was eerder bekend onder de naam Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (SABE). De cursus brengt dan voor jou als ondernemer geen extra kosten met zich mee en is dus gratis. Deze voucher kun je zelf aanvragen, maar dit kun je ook aan je kennisinstelling overlaten. Neem daarvoor contact op met jouw contactpersoon van de instelling. De kennisinstelling is op geen enkele manier aansprakelijk of jouw voucher wel of niet toegekend wordt. Voor de voorwaarden verwijzen we je naar de site van RVO. De investering zonder voucher bedraagt € 800 (incl. 0% btw).

GLB-kennisvoucher

De aanvraagperiode voor de GLB-kennisvoucher (voorheen bekend als SABE-voucher) is per 1 september 2023 open. Indien je een voucher hebt aangevraagd, dan kun je hier voor deze cursus gebruik van maken. De voucher is te verzilveren binnen 1 jaar na het ontvangen van de voucher.