Associate degree deeltijd opleiding Docent en kennismanager groene sector verkort traject voor professionals en vakspecialisten met een hao diploma Aeres Hogeschool Wageningen

Docent en kennismanager Groene sector – verkort traject voor professionals en vakspecialisten met een hao-diploma

CROHO: Docent en Kennismanager Groene Sector (34899)
?
Ik zoek
Deeltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Wageningen
Duur
1 jaar
Introductie

De studie

Jij wil graag jouw passie overdragen aan een volgende generatie. Jouw kennis en ervaring delen om daarmee ook uiteindelijk nieuwe vakspecialisten te motiveren en inspireren.

Met dit verkorte deeltijdtraject gaan we je leren om jouw werkervaring en kennis over te dragen op een manier die leerlingen aanzet tot leren. In een jaar tijd behaal je je tweedegraads onderwijsbevoegdheid tot docent in het groene beroepsonderwijs.

Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

Kenmerken
Praktische vragen

Hoe zit het met...

  • Vrijstellingen

    Of je in aanmerking komt voor vrijstellingen hangt samen met je opgedane kennis- en werkervaring. Na beoordeling van jouw cv én het studiekeuzegesprek ontvang je meer informatie over jouw situatie. Voor vragen over vrijstellingen kun je contact opnemen met Bureau Opleidingsadvies & Toelating

  • Met de juiste papieren voor de klas

    Afhankelijk van je kennis, vooropleiding en werkervaring zijn er verschillende routes waarmee je docent Groen kunt worden. Wil je lesgeven in het Profiel Groen, maar weet je niet zeker welk traject voor jou geschikt is? Op deze pagina helpen we je het juiste traject te kiezen!

    Bevoegdheid beroepsgericht onderwijs

    Met het behaalde getuigschrift heb je een tweedegraads bevoegdheid en mag je lesgeven in profiel ‘Groen’ (groen breed) in het vmbo en praktijkonderwijs. Daarnaast kun je lesgeven in verwante vakken binnen een leergebied als Mens en Natuur. Je mag ook lesgeven binnen je eigen groene vakgebied in het mbo. Je bekwaamheid hiervoor wordt door je werkgever beoordeeld en bepaald.

  • Startinformatie, studiebelasting en werkplekleren

    Het startmoment van de studie is september. We bieden het opleidingsprogramma in 1 jaar aan. Tijdens de opleiding ben je in grote mate in de praktijk aan het leren. Voor de theorie volg je lessen in Wageningen op een vaste dag in de week. We houden met de lestijden zoveel mogelijk rekening met reistijd van studenten uit het hele land. Naast de lesdag bedraagt de studielast nog minimaal een dag. De studie is ingericht om het in één jaar af te ronden, maar meerdere studenten doen langer over de opleiding. In sommige gevallen brengt dit extra studiekosten met zich mee.

    Om in één studiejaar af te studeren, helpt het als:

    • je al ervaring en een baan in het onderwijs hebt;
    • je een goede balans tussen studie, werk en privé hebt;
    • jouw werkplek je faciliteert en ondersteunt in het uitvoeren van opdrachten vanuit de studie;
    • je een werkplek hebt waar rollen en taken aansluiten bij de opdrachten vanuit de studie;
    • jouw werkplek je ruimte geeft om de opleiding te kunnen doen;
    • je een ervaren werkplekbegeleider hebt die lessen bijwoont, feedback geeft en ontwikkelingsgericht coacht.

    Werkplekleren

    Vanaf het begin van je studie leer je ook door te oefenen met opdrachten in de praktijk. We noemen dat werkplekleren. Het is belangrijk dat je voor aanvang van de studie een werkplek hebt gevonden. Werk je al in het onderwijs, dan kan het werkplekleren daar misschien (geheel of gedeeltelijk) plaatsvinden. Om je te helpen bij het vinden van een goede werkplek, hebben we beschreven waar deze aan moet voldoen. Meer informatie daarover vind je hier.

  • Jouw rol in het onderwijs

    Of je nu als fulltime docent, instructeur, of als innovator van het onderwijs aan de slag wil gaan: je kunt jouw rol in het onderwijs zelf vormgeven. Op deze pagina vertellen we je meer over welke mogelijkheden je hebt. Zo maak je de beste keus voor jouw toekomst.

  • Kosten en financiering

    Als je overweegt om de studie te starten, dan is het goed om te weten welk collegegeld en eventuele subsidies of financieringsmogelijkheden voor jou gelden. We helpen je graag op weg. Meer informatie hierover vind je hier.

Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Groene sector docent met leerlingen en microscoop
Roofvogel
Aeres Hogeschool Wageningen binnenkant klaslokalen
Student buiten onderzoek natuur biologie plant dier Aeres Hogeschool Almere
Groene sector docent met jonge leerlingen buiten bij water
Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Fase 1

Deze fase duurt een half jaar en bestaat uit onderwijsuren op school en werkplekleren (stage):

Fase 2 

Deze fase duurt een half jaar en bestaat uit onderwijsuren op school, werkplekleren (stage) en afstuderen. Doe je langer over deze opleiding, dan kun je een deel van fase 2 verplaatsen naar een tweede studiejaar

Je toekomst

Wat je kunt na je studie

  • Toekomst

    Als je dit verkorte traject hebt afgerond ontvang het getuigschrift ‘Educatie en kennismanagement groene sector’. Je hebt dan een tweedegraads bevoegdheid.

  • Baankansen
    • Docent vmbo groene sector
    • Docent mbo en hbo binnen opleidingsdomein Voedsel, Natuur en leefomgeving
    • Docent mbo in verwante vakken in een leergebied Mens en Natuur
Enthousiast?
Stel je vraag aan Bureau Opleidingsadvies en Toelating