Bachelor deeltijd opleiding Docent en kennismanager Horeca bakkerij en recreatie Aeres Hogeschool Wageningen

Docent en kennismanager Horeca Bakkerij en Recreatie

CROHO: Leraar voortgezet onderwijs Consumptieve Techniek I en II (35423)
?
Ik zoek
Deeltijdopleiding
Niveau opleiding
Bachelor
Locatie
Wageningen
Duur
4 jaar
Introductie

De studie

Heb je passie voor horeca, bakkerij of eventmanagement en vind je het leuk om jouw kennis te delen met jongeren? Of ben je toe aan een carrièreswitch of wil je een volgende stap maken in je onderwijscarrière? Dan is de studie Docent en kennismanager Horeca Bakkerij en Recreatie iets voor jou.

Met dit diploma ben je tweedegraads bevoegd en geef je les in het (v)mbo in alles wat te maken heeft met de gastvrijheidsindustrie. Zo leid jij nieuwe generaties koks, patissiers, traiteurs, bakkers en eventmanagers op.

Toelatingseisen

Zo word je toegelaten

Kenmerken
Praktische vragen

Hoe zit het met...

  • Vrijstellingen

    Of je in aanmerking komt voor vrijstellingen en/of een verkort traject hangt samen met je opgedane kennis- en werkervaring en eerder behaalde diploma’s. Na beoordeling van jouw cv én het studiekeuzegesprek ontvang je meer informatie over jouw situatie.

  • Startinformatie, studiebelasting en werkplekleren

    Het startmoment van de studie is september. De opleiding duurt 4 jaar, maar eventueel korter door vrijstellingen of leertempo. Je hebt 1 dag per week les in Wageningen. We houden met de lestijden zoveel mogelijk rekening met reistijd van studenten uit het hele land. De studiebelasting is gemiddeld 20 uur per week. Opdrachten voer je grotendeels uit in de praktijk.

    Werkplekleren

    Vanaf het begin van je studie leer je ook door te oefenen met opdrachten in de praktijk. We noemen dat werkplekleren. Het is belangrijk dat je voor aanvang van de studie een werkplek hebt gevonden. Werk je al in het onderwijs, dan kan het werkplekleren daar misschien (geheel of gedeeltelijk) plaatsvinden. Om je te helpen bij het vinden van een goede werkplek, hebben we beschreven waar deze aan moet voldoen. Meer informatie daarover vind je hier.

  • Verkorte trajecten

    Heb je al een hbo-bachelor behaald binnen dit vakgebied (bijv. hotelschool), of al een eerdere lerarenopleiding afgerond, dan is een verkort traject mogelijk. Vraag een studiekeuzegesprek aan om duidelijkheid te krijgen over de verwachte opleidingsduur voor jou.

    Kom je in aanmerking voor een verkort traject van maximaal 2 jaar, dan kun je, onder voorwaarden, ervoor kiezen om deze bevoegdheid te halen via het traject Zij-instroom in Beroep. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Jouw rol in het onderwijs

    Of je nu als fulltime docent, instructeur, of als innovator van het onderwijs aan de slag wil gaan: je kunt jouw rol in het onderwijs zelf vormgeven. Op deze pagina vertellen we je meer over welke mogelijkheden je hebt. Zo maak je de beste keus voor jouw toekomst.

  • Bevoegdheid beroepsgericht onderwijs

    Met het behaalde getuigschrift heb je een tweedegraads bevoegdheid. Daarmee mag je lesgeven op het gebied van horeca, bakkerij en recreatie in het vmbo en mbo of werken in het beroepsonderwijs voor volwasseneducatie.

  • Kosten en financiering

    Als je overweegt om de studie te starten, dan is het goed om te weten welk collegegeld en eventuele subsidies of financieringsmogelijkheden voor jou gelden. We helpen je graag op weg. Meer informatie hierover vind je hier.

Studie in beeld

Dit beleven onze studenten

Consumptieve Techniek keuken
Consumptieve Techniek salade
Tomaten bereiden
In de keuken
Studie inhoud

Dit leer je tijdens je studie

Propedeuse

In de eerste fase van je opleiding onderbouw je de vakkennis die je al hebt met een bredere theoretische basis uit de voedingsleer, microbiologie en scheikunde.  Daarnaast leer je hoe mensen leren én hoe je informatie op een duidelijke en creatieve manier met anderen deelt. Je volgt daarvoor vakken als pedagogiek, didactiek en presenteren.

Hoofdfase

In deze fase van de studie krijg je meer verdieping in het vak. Je volgt ontwikkelingen en trends in de branche en verdiept je verder in chemische processen in de keuken en bakkerij. Je leert daarnaast over het optimaal begeleiden van leerlingen en groepen.

Afstuderen

In de laatste fase kies je zelf in welke richting je je verder specialiseert. Je ontwerpt een leertraject en doet afstudeeronderzoek naar een vraag die speelt in je eigen (onderwijs)praktijk.

De nadruk binnen de opleiding ligt op de praktijk en op zelfstandig studeren. Je volgt één dag in de week onderwijs in Wageningen. Daarnaast werk je minimaal drie dagen per week in een bedrijf dat aansluit bij de opleiding. Dit kan ook de organisatie zijn waar je al werkzaam bent.

Je toekomst

Wat je kunt na je studie

  • Baankansen

    Na de opleiding ben je bevoegd om les te geven op het gebied van food, horeca, bakkerij of recreatie in het vmbo, mbo en hbo. Ook kun je aan de slag in het bedrijfsleven of bij de overheid.

    Voorbeeldberoepen zijn:

    • Docent food, bakkerij, horeca en recreatie in het (v)mbo
    • Trainer/coach of adviseur in het bedrijfsleven
    • Adviseur op het gebied van food, bakkerij, horeca of recreatie, bijvoorbeeld bij een brancheorganisatie
  • Ondernemen

    Ben je ondernemend en droom je over een eigen bedrijf? Ook dat kan natuurlijk met deze praktijkgerichte opleiding.

Stel je vraag aan Bureau Opleidingsadvies en Toelating