Kim Glorie (22) zit in het derde jaar van de hbo-studie Biologie Voeding en Gezondheid. Ze staat op het punt om te vertrekken naar Indonesië voor haar buitenlandstage. Voordat ze weg is, stellen we haar nog snel een aantal vragen over haar studiekeuze.
Kim Glorie
5 vragen aan... Kim Glorie (22), student Biologie Voeding & Gezondheid
Vertel! Waarom heb jij gekozen voor Biologie Voeding & Gezondheid?
“Ik ben altijd al veel met voeding bezig geweest. Zo eet ik bijvoorbeeld vegetarisch en vind ik vitaminen en voedingsstoffen interessant. Na de mbo-opleiding Voeding & Voorlichting wist ik zeker dat ik hier meer mee wilde doen! Maar wát, dat wist ik nog niet precies. Na wat rondzoeken kwam ik terecht bij Biologie Voeding & Gezondheid. Dat sluit aan bij wat ik zocht! En waar ik eerst vooral geïnteresseerd was in voeding, kwam ik er in de opleiding achter hoe gezondheid méér is dan alleen je voeding en dat je omgeving ook veel invloed heeft. Vervolgens kun je met de studie binnen dit brede thema heel veel kanten op.”
Wat vind je tot nu toe het leukst aan de studie?
“We zijn met omgevingspsychologie bezig geweest, dat vind ik erg interessant! Dan kom je erachter hoe voeding in verband staat met je omgeving, je gedrag. Hoe je hersenen werken. En wist je dat marketing een hele grote rol speelt in voedingsverslaving? Als je iets lastig kunt laten staan, ligt dat dus lang niet alleen aan jou, om het zo te zeggen. Ook hebben we veel geleerd over koolhydraten, vetten, eiwitten, je spijsvertering... maar ook over onderzoek doen en de humane levenscyclus (van geboorte tot dood). Ik vond het ook erg leuk dat we in een module voor het assessment zelf een tijdschrift en onderwerp mochten kiezen, waar we vervolgens zelf een artikel voor hebben geschreven. We leerden hier om ‘populair wetenschappelijk te schrijven', oftewel: naar de lezer gericht. Dat was super leuk om te doen!”
Klinkt goed, zeg. Zo te horen vind je communicatie rondom voeding ook leuk?
“Jazeker. Ik heb mijn stage dan ook gedaan bij Voeding Leeft, een organisatie die leefstijlprogramma's ontwikkeld en uitvoert. Deze programma's zijn voornamelijk gericht op diabetes type 2. Met deze stage dook ik in de wereld van gezondheid, vormgeving en communicatie. Met leefstijl kun je zóveel bereiken, als het gaat om je gezondheid. Het was erg waardevol om mee te denken hoe je mensen betrekt en aanstuurt tot gedragsverandering. We organiseerden informatiebijeenkomsten en maakten een social media communicatieplan voor onze doelgroep. Geleerde kennis uit de studie, zoals het opstellen van persona's, heb ik direct kunnen toepassen tijdens deze stage.”
"Via connecties van onze studieleider ben ik bij mijn stage bij het Diabetescentrum in Indonesië terecht gekomen."
“De studie is erg breed. Het voordeel hiervan is dat je precies de kant op kunt die jou ligt. Bij veel opdrachten en onderzoeken mag je zelf bepalen wie je doelgroep is bijvoorbeeld. Ook kun je je in het derde jaar specialiseren richting Mens, wat gericht is op gedragsverandering, of Voeding, waarbij je je bezighoudt met productontwikkeling. Zelf heb ik gekozen voor de specialisatie Mens, omdat ik de kant van gezondheid, gedrag en communicatie op wil.”
Een scherp doel voor ogen, dus. En nu?
“Ik ben nu bezig met mijn assessment, een interventie naar meer plantaardige voeding, in opdracht van Gemeente Almere. Dat sloot goed aan op de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel. En in april ga ik op stage in het buitenland! Dit is wederom een voorbeeld van de vrijheid die je hebt. Je kan de hele wereld over. Zelf was ik vorig jaar voor het eerst buiten Europa, in Thailand, en ik was zó onder de indruk. Hoe mensen daar zo anders leven. Daarom ging ik in gesprek met Robbert, de studieleider van Biologie Voeding & Gezondheid. Waar kan ik eventueel heen voor een buitenlandse stage? Via connecties bracht hij me in contact met een vrouw die docent is op een Universiteit en werkt bij het Diabetescentrum in Indonesië. “Is dit niet iets voor jou, Kim?” vroeg hij me. Deze kans heb ik meteen gepakt!
In Indonesië is de cultuur heel anders en is de aanleg voor diabetes type 2 groot. Zo kampen de rijkere mensen vaker met overgewicht, want zij hebben geld en kunnen naar de stad. Armere mensen hebben deze mogelijkheid niet. Heel anders dan bij ons dus, want hier in Nederland zie je dat de rijkeren met meer kennis over voeding juist fitter zijn. Zo'n ander leven! En wist je dat kantines in Indonesië helemaal geen regelgeving hebben over gezonde voeding? In het Diabetescentrum waar ik stage ga lopen wordt onderzoek gedaan naar de preventie van diabetes. Ik ga voorlichting geven op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Ik kijk er erg naar uit!”
Oké, nog één extra vraag dan... welke tip geef je aankomende studenten die de studie Biologie Voeding & Gezondheid overwegen?
“Bezoek een Open Dag! Hier kun je de sfeer proeven en al je vragen stellen aan studenten en docenten. Zo weet je zeker of de studie past bij wat jij zoekt. Zelf wist ik al heel duidelijk welke kant ik op wilde, maar sommige klasgenoten wisten dat nog niet. Ook zou ik de meeloopdag zeker aanraden. Dan loop je al rond op deze school en kom je in aanraking met de modules.”