‘‘Nadat ik mijn mbo-opleiding Dierverzorging had afgerond, heb ik een aantal jaar gewerkt in de agrarische dienstverlening als algemeen medewerker. Mijn passie voor de sector, en met name voor de geitenhouderij, is tijdens deze periode enorm gegroeid. Ik wilde mij hierin graag verder specialiseren en koos daarom voor de opleiding Dier- en Veehouderij bij Aeres Hogeschool Dronten.
Ervaring student
“Je verdiept je niet alleen in melkvee, maar ook pluimvee, varkens, schapen en geiten.”
Al in het eerste jaar maakten we kennis met de veehouderijsector in al zijn facetten: niet alleen de melkkoeien, maar ook pluimvee, varkens, schapen en geiten stonden centraal. We leerden meer over huisvesting, klimaat, voer en voersystemen, rassen en ziektes bij de diverse diersoorten. In het eerste jaar is de informatie vrij algemeen, maar in het tweede en derde studiejaar verdiep je je steeds meer. Deze thema’s keren elk studiejaar terug, waardoor je steeds dieper op de stof ingaat. Naast de specifieke diergerichte modules leren we ook meer over de kwaliteit van veevoeding en krijgen we lessen op het gebied van marketing, economie, bodem en water. Heel interessant!
Tijdens de opleiding doen we ook een Proeve van Bekwaamheid. Dit houdt in dat je je competenties gaat ontwikkelen door middel van een opdracht en/of onderzoek, afhankelijk welke PVB uitgevoerd wordt. Samen met een aantal medestudenten ga ik de PvB "Geiten in het onderwijs" opstarten. Een grote verantwoordelijkheid waar ik heel veel zin in heb! Omdat de geitensector nog aan het opstarten is, specialiseer ik mij door middel van eigen initiatieven en inzet. Dit houdt in dat ik mijn opdrachten zelf uitzoek, waar ik specifiek kies voor bedrijven in de geitensector. Doordat ik deze bedrijven interview voor schoolopdrachten, bouw ik ook nog eens een groot netwerk op. Super waardevol dus.’’
Lotte te Molder, derdejaars student Dier- en Veehouderij