circular awards winnaar nieuwbouw

Dak

Op het dak sta je echt in verbinding met de stad en de omgeving. Je kan helemaal om je heen kijken; het Floriadeterrein, het Weerwater, de achterkant van het Floriadeterrein, de snelweg, etc. Het dak is niet alleen om ons lekker warm en droog te houden, maar heeft verschillende functies:

Tropendak

Om zonnepanelen te combineren met een biodiversiteitsdak kozen we voor een tropendak. De zonnepanelen leveren alle stroom voor ons gebouw. Omdat wij zelf en de planten licht binnen licht nodig hebben, is gekozen voor een paneel dat 60% energie oplevert en 40% licht doorlaat.

Biodiversiteitsdak

De planten hier zijn inheemse flora en fauna. Het plan hiervoor is uitgewerkt in samenwerking met onze eigen ecologen. Onder het dak is een waterretentiedak opgenomen, waardoor er regen opgeslagen kan worden voor de bewatering. Verder op dit dak een insectenhotel. De vlonders zijn gemaakt van gered tropisch hardhout. En het hout van de paden komt uit de scheepvaart.

Waterretentie

Om de planten op het dak, de gevel en in het gebouw te voorzien van water, maken we gebruik van regenwater. Het regenwater wordt opgevangen en langzaam afgegeven aan de planten.

Kijk eens om je heen!

Ook op het dak hebben we gebruik gemaakt van circulaire bouwmaterialen. Tropisch hardhout is op zichzelf niet duurzaam, maar wél als het, zoals in dit geval, 'gered' hout is. Dit hout is afgekeurd doordat het niet aan de strenge eisen voldoet voor gangbare bouwprojecten. Dat houdt in dat het hout net niet de goede kleur heeft, niet de juiste 'standaard' formaten heeft of om een andere reden niet meer verkocht kon worden. Dat hout wordt vaak weggegooid en dat is natuurlijk erg zonde, want het is nog heel goed bruikbaar! Onder andere dus voor ons dak.