Aeres Hogeschool Almere werkt mee aan onderzoek drijvend voedseleiland

Aeres Hogeschool Almere werkt mee aan onderzoek drijvend voedseleiland

Date

Een breed consortium van kennisinstellingen, bedrijven en overheden heeft de handen ineengeslagen voor een innovatief project op het gebied van klimaatbestendige voedselproductie: het PPS project Drijvende Delta’s. Dit vierjarige initiatief (2024-2027) onderzoekt de mogelijkheden van drijvende plantaardige voedselproductie als antwoord op klimaatverandering en voedselzekerheid in laaggelegen deltagebieden.

Aeres Hogeschool Almere is één van de 16 partners die betrokken is bij dit project. De coördinatie ligt bij Wageningen Universiteit en Research en Floating Island B.V. In totaal zijn 16 kennisinstellingen, bedrijven en overheden onderdeel van het consortium

De faculteit in Almere heeft al eerder ervaring opgedaan met het project ‘Drijvend Voedseleiland’. Doel van dit project was om een bijdrage te leveren aan oplossingen om het wereldwijde tekort aan landbouwgrond op te lossen (verwachting; in 2050 een tekort van 22 miljoen km2 aan landbouwgrond wereldwijd). Daarnaast kunnen drijvende voedseleilanden in steden een oplossing bieden om de ketens korter te maken.

Twee lectoren betrokken

Nu start er een groot PPS project waarin lectoren Mirka Macel (lectoraat Weerbare planten) en Esther Veen (lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken) van Aeres Hogeschool Almere een bijdrage gaan leveren. Naast het testen en ontwikkelen van het drijvend voedseleiland, wordt er naar veel verschillende aspecten gekeken zoals wet- en regelgeving, internationale kansen en consumenten. Bij het laatste onderwerp is Esther Veen de projectleider in dit werkpakket wordt onderzocht hoe consumenten aan kijken tegen groenten die worden geproduceerd op drijvende eilanden. De volgende versie van het drijvend voedseleiland wordt binnenkort opgebouwd samen met studenten.

Nieuwe bedrijfstak

Het uiteindelijke doel is dat er een nieuwe bedrijfstak ontstaat die zich richt op productie, verbetering, opschaling en internationalisering van drijvende voedselproductiesystemen. Het project richt zich op het valideren van drijvende teeltsystemen en onderzoekt de maatschappelijke, ecologische en landbouwkundige voordelen.

Het Drijvende Delta’s project past in de Nederlandse traditie van waterinnovatie en draagt bij aan de wereldwijde uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie en voedselzekerheid. De Topsector Agri & Food heeft financiële steun toegekend.