Alle publicaties rondom het thema stedelijke voedselvraagstukken zijn ondergebracht in de Greeni database. Publicaties van het eerder gerelateerde lectoraat Voeding en Gezond Leven zijn hier ook te vinden.
Alle publicaties >Ons voedselsysteem is geglobaliseerd en geïndustrialiseerd. In de supermarkten kunnen we producten van over de hele wereld vinden. Er zijn verschillende gemaksproducten beschikbaar die ons veel tijd besparen. Maar dit voedselsysteem heeft ook negatieve effecten op het milieu, de leefomgeving en onze gezondheid. Denk aan ontbossing, uitputting van de bodem en waterschaarste, maar ook de groei van het aantal mensen dat lijdt aan overgewicht en gerelateerde ziektes. Het is dus belangrijk dat we duurzamer en gezonder gaan eten: in de praktijk is dat lastig omdat eetgedrag erg routinematig is. De vraag is dus hoe we onze voedselroutines kunnen doorbreken.
Om die vraag te beantwoorden moeten we niet alleen naar het individu kijken, maar ook naar de sociale en fysieke omgeving: de omgeving kan verandering van gedrag namelijk zowel hinderen als stimuleren. De stad en stedelijk voedselbeleid speelt hierin dan ook een belangrijke rol.
Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat ons eetpatroon niet alleen maar problematisch is. Voedsel kan bijvoorbeeld ook verbinden: met anderen - wanneer mensen gezamenlijk van een maaltijd genieten - maar ook met het land van herkomst of juist met de directe omgeving, het landschap, en degene die ons voedsel produceert. Eten is immers niet alleen voeding, maar vooral ook een sociale bezigheid.
Het team food van Aeres Hogeschool Almere (waaronder het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken) richt zich op het stimuleren van een inclusieve voedselomgeving waarin consumenten gezonde en duurzame voedselroutines kunnen ontwikkelen, die passen bij hun achtergrond, de manier van leven, de beschikbare middelen, en waarin voedsel van dichtbij een grote rol speelt. We richten ons daarbij specifiek op zes thema’s:
- De multiculturele voedselomgeving,
- De eiwittransitie,
- Voedselverspilling,
- De voedselomgeving van jongeren,
- Voedsel en armoede,
- Voedselsysteem transformatie.
In al deze onderzoekslijnen ligt de nadruk op de stedelijke consument en de stad Almere.
Het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken is verbonden aan Flevo Campus. Meer weten over het lectoraat? Neem dan contact op met Esther Veen.