“Creëer jouw ideale gezonde kantinesnack”. Met deze uitdaging gingen leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Flevoland aan de slag om een gezonde en lekkere kantinesnack te bedenken voor hun school. De snack moest voldoen aan de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Groen. Anders gezegd, de snack is lekker, betaalbaar, voldoet aan de Schijf van Vijf, is makkelijk te bereiden in een kantinesetting en is duurzaam. Daarnaast werd leerlingen gevraagd om een campagne op te zetten om de snack onder medeleerlingen te promoten.
De finale met chefkok Sharon de Miranda
De groepjes met de ‘havermout muffin’, de ‘pizza tosti’ (Aeres VMBO Lelystad) en de ‘Wraptastisch!’ (Porteum Lelystad) werden uitgenodigd voor de finale bij Aeres Hogeschool Almere. Zij mochten onder begeleiding van Flevolandse chefkok Sharon de Miranda hun snack nog aanscherpen. Vervolgens presenteerden de leerlingen hun eindproducten aan de jury en mocht er natuurlijk geproefd worden. De jury koos voor ‘havermout muffin’ omdat het een lekkere, makkelijke én gezonde snack is die eenvoudig te bereiden is en goed bewaarbaar is.
De jury bestond uit Stijn Steenmeijer (The Waste to Success), Tom Kooiman (Stad&Natuur), Jella Ringeling (stagiaire lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken) , Sara Smaal en Yassir Sefu (Aeres Hogeschool).
Leerlingen aan het roer van de kantine
Voor iedere school is het een uitdaging: hoe zorg je voor een kantine met een gezond aanbod van producten die tegelijk ook zo aantrekkelijk is voor leerlingen dat ze niet massaal op jacht gaan naar een goedkope snack buiten de school. Vanuit het programma Jong Leren Eten Flevoland is in 2021 de Schoolkantine Challenge gelanceerd. De challenge biedt een laagdrempelige en toegankelijke manier om leerlingen meer aan het roer te zetten van hun eigen kantine. Ook sluit de challenge goed aan bij het programma de Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum. Met dit landelijke programma worden scholen gestimuleerd om hun eetomgeving gezonder en duurzamer te maken.
Het programma Jong Leren Eten is een initiatief van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en wordt in de provincie Flevoland uitgevoerd door Aeres Hogeschool Almere i.s.m. GGD Flevoland.