Lectoraat: Circulair ondernemen in de Agrifoodsector
Lector: Eric de Bruin
Projectleider: Ayella Spaapen
Duurzame eiwitten: Eendje meer
"Hoe kunnen we eiwit uit waterlinzen duurzaam en op grote schaal produceren en verwerken, zodat waterlinzen een economisch levensvatbare en aantrekkelijke eiwitbron vormen voor toepassing in voedingsmiddelen?"
Het doel van dit project is om de waardeketen van waterlinzen, van teelt tot implementatie, te verbeteren. Verschillende ketenonderdelen worden ondersteund om biomassa van kroos optimaal te benutten in voedingsmiddelen.
Het project is een samenwerking tussen diverse hogescholen, experts en het bedrijfsleven; zij hopen de volgende resultaten te behalen:
- De vraag van de industrie voor eendenkrooseiwit kan behaald worden. Het eendenkrooseiwit voldoet aan wowel de kwalitatieve als kwantitatieve eisen.
- De optimale bewerkingsmethode wordt ontwikkeld, waardoor zoveel mogelijk eiwit voor voedingsproducten wordt geproduceerd.
- We hebben kennis over de biologische beschikbaarheid en toegankelijkheid, en verteerbaarheid van krooseiwit.
- Door een sensorisch en acceptatieonderzoek kunnen we het voedingsproduct vermarkten.
- De keten past in de transitie naar duurzame landbouw.
Het onderzoek draagt bij aan het oplossen van maatschappelijk relevante vraagstukken binnen het groene domein. Het levert nieuwe kennis op, het levert een bijdrage aan de actualisatie van het onderwijs door studenten en docent-onderzoekers intensief te betrekken en het zorgt voor doorwerking naar de praktijk door nauwe samenwerking met experts van het bedrijfsleven.