project PRO Biodiversiteit: Samen werken we aan biodiversiteit in het groen onderwijs

Onlangs kwamen 40 enthousiaste docenten van 15 verschillende groene vmbo’s en mbo’s vanuit heel Nederland bij elkaar op Aeres Buitenpost en het Yuverta-park in Houten. Vastbesloten om meer te leren over biodiversiteit op het schoolterrein, staken zij de handen uit de mouwen ondersteund door experts van Aeres Hogeschool Wageningen, De Vlinderstichting, EIS Kenniscentrum Insecten, Cruydt-Hoeck, Nature Nomads en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW): Een cruciale stap in het project PRO biodiversiteit waarin we onderzoeken hoe (v)mbo’s met onderzoekend leren biodiversiteit en ecologie in hun onderwijs kunnen borgen.

Jojanneke Bijkerk van de Cruydt-Hoeck deelde haar kennis over de aanleg van biodiverse kruidenrijke vegetatie. Ze leerde de docenten te denken in verbindingen: verbindingen tussen plant en bodem, tussen planten onderling en tussen plant en insect. Met een grondboring kreeg iedereen meer informatie over de onderliggende bodem. In Buitenpost deed schooldirecteur en voormalig student bodemkunde Sybe Kootstra het zware werk. Vanuit de schoolbodem toverde hij humus, bouwzand, zeeklei en zelfs veen omhoog!

Na de lunch kropen de docenten in de huid van een insect om op het terrein op zoek te gaan naar een geschikte plek. Elke soort heeft een specifieke behoefte aan voedsel, vocht, veiligheid en plekken voor voortplanting. Het terrein vanuit deze verschillende perspectieven bekijken, helpt in het optimaliseren van inrichting en beheer voor insecten. Door de bril van de glanzende houtmier, het gewone smalsnuitje of het klein vliegend hert bekeken docenten samen onderzoekend het terrein. Zo zorgde deze oefening tegelijkertijd voor waardevolle uitwisseling tussen docenten van verschillende locaties van Friesland tot Zuid-Limburg.

"Deze directe doorwerking van het project maakt het zo leuk om praktijkgericht onderzoek te doen!”

Jetske de Boer, Lector bij Aeres Hogeschool en onderzoeker NIOO-KNAW

Jetske de Boer

Tot slot werd er met de experts gebrainstormd over de herstelmaatregelen die elke locatie wil gaan nemen. Niet alleen aanleg en inrichting kwamen daarbij aan bod, maar ook het creëren van draagvlak op school en de koppeling met onderwijs. Jetske de Boer, lector bij Aeres Hogeschool en onderzoeker NIOO-KNAW: “We zijn benieuwd naar welke herstelmaatregelen toegepast gaan worden en het effect op biodiversiteit. Deze directe doorwerking van het project maakt het zo leuk om praktijkgericht onderzoek te doen!”

Deelnemende scholen: Aeres Almere (vmbo), Aeres Buitenpost, Aeres Leeuwarden, Aeres Nijkerk, Aeres Barneveld, Vonk Castricum, Vonk Hoorn, DCTerra Oldekerk, DCTerra Meppel, Yuverta Houten, Yuverta Utrecht, Yuverta Heerlen, Yuverta Valkenburg.

Over het project PRO Biodiversiteit: Samen werken we aan biodiversiteit in het groen onderwijs

Dit vierjarige project, dat valt onder het lectoraat Ecologisch Wijs,is een samenwerking tussen diverse groene onderwijsinstellingen (Vonk, Yuverta, Terra en Aeres), onderzoeksinstellingen, het bedrijfsleven en opleidingsschool Aeres Hogeschool Wageningen en wordt medegefinancierd door regieorgaan SIA.

project PRO Biodiversiteit: Samen werken we aan biodiversiteit in het groen onderwijs Werksessie Biodiversiteit in Aanleg en Beheer Werksessie Biodiversiteit in Aanleg en Beheer