Niels de Wit is alumnus Geo Media en Design. Op de foto staat hij in de RTL Nieuws studio

"Ik maak dagelijks visualisaties die door meer dan een miljoen mensen worden bekeken"

Niels de Wit is aan het werk bij RTL Nieuws. Hij maakt een design op zijn beeldscherm

Niels de Wit (23) is Grafisch Vormgever bij RTL Nieuws. Hij heeft Geo Media & Design gestudeerd bij Aeres Hogeschool Almere. Tijd om hem wat vragen te stellen!

Vertel! Hoe kwam jouw keuze voor de opleiding Geo Media & Design tot stand? 
"Ik heb altijd al interesse gehad in aardrijkskunde. Ook wist ik dat ik graag iets wilde doen met vormgeven, maar ik was niet op zoek naar een puur kunstzinnige opleiding. Ik wilde creatief bezig zijn én verhalen kunnen vertellen. Toen ontdekte ik de opleiding Geo Media & Design bij Aeres Hogeschool Almere. Een opleiding met veel focus op het vormgeven van aardrijkskundige informatie voor verschillende media. Dit sprak me aan: Aardrijkskunde is zó divers en er zijn veel verschillende manieren van vormgeven. De uitdaging om die twee dingen met elkaar te combineren is iets wat ik het liefst doe. Complexe geografische informatie op een boeiende manier tot je nemen is toch veel interessanter dan het traditioneel lezen van een boek? Deze opleiding was dus precies wat ik zocht.” 

Kun je iets meer vertellen over de opleiding? 
"Je werkt veel met Geografische Informatie Systemen (GIS): hiermee kun je ingewikkelde informatie op een eenvoudige en overzichtelijke manier visualiseren. Daarnaast lag mijn interesse het meest bij het leren werken met Adobe-programma's. Ik leerde hoe je ingewikkelde informatie op een aantrekkelijke maar vooral ook duidelijke manier kunt vormgeven. Het leuke is dat iedereen in de klas deze opdrachten op een eigen creatieve manier invulde, wat zorgde voor veel variatie en inspiratie. Dit vond ik sowieso het fijne aan studeren bij Aeres: iedereen kent elkaar! Je hebt korte lijntjes en goed contact met zowel je klasgenoten als docenten. Er is altijd veel ruimte om samen te werken, om je werk te bespreken of even langs te lopen bij een docent voor advies. Ik spreek nog geregeld af met oud-klasgenoten. Naast waardevolle vaardigheden heeft de opleiding me dus ook hechte vriendschappen opgeleverd.” 

En nu ben je grafisch vormgever bij RTL Nieuws. Gaaf! Hoe ben je hier terecht gekomen? 
“Het mooie is dat veel docenten van Aeres Hogeschool connecties in het werkveld hebben. Frédérik Ruys, specialist op het gebied van Information Design en Data Visualization, kwam een keer gastspreken bij de opleiding. Een groot voorbeeld voor ons! Ik ging hem volgen op LinkedIn. Hij postte vervolgens deze vacature. Ik twijfelde geen moment en solliciteerde direct. Wat mij vertrouwen gaf is dat we tijdens de opleiding dankzij diverse stages al een flink portfolio hebben opgebouwd. Omdat deze opdrachten allemaal bij echte opdrachtgevers zijn, raak je ook snel gewend aan op mensen afstappen en presenteren. Tevens was mijn afstudeerwerkstuk een visueel product. In mijn motivatiebrief schreef ik: “Dat ik net ben afgestudeerd betekent niet dat ik niet ervaren ben.” Achteraf hoorde ik dat ze dat sterk van me vonden. En toen kreeg ik, na een stevige sollicitatieprocedure, de baan! Ik was super blij natuurlijk."  

Niels de Wit aan het werk bij RTL Nieuws

Hoe ziet jouw werkdag eruit bij RTL Nieuws? 
“Geen werkdag is hetzelfde, en dat gezegde geldt hier écht. We hebben namelijk verschillende soorten diensten. Eén daarvan is het nieuws ondersteunen. In deze diensten visualiseer je informatie voor nieuwsuitzendingen zoals het half 8 nieuws. Denk aan topografische of normale kaarten, grafieken of visualisaties over ingewikkelde thema's, voor in nieuwsitems of op de grote schermen in de studio. Maar ook kan ik aan het werk zijn voor RTL Z of Editie NL. Bij RTL Z vindt elk uur een uitzending plaats, wat betekent dat het tempo hoog ligt.  

Bij al deze uitzendingen komt het geregeld voor dat een verslaggever of redacteur een verhaal wil vertellen, maar daar niet uit komt met camerabeeld. Dan komt diegene naar mij toe: hoe kunnen we dit visueel neerzetten zodat de kijker het begrijpt? Het is dan aan mij om te bepalen wat ik kan halen binnen de deadline. Dat is soms best wel stressvol, maar ook heel leuk. Tevens maken we hier een wekelijkse explainer voor de uitzendingen, YouTube en de website. Dit is een video waarin we een complex onderwerp op een heldere en begrijpelijke wijze uitleggen aan de kijker.  

"De opleiding heeft veel focus op het vormgeven van aardrijkskundige informatie voor verschillende media. Complexe geografische informatie op een boeiende manier visualiseren is iets wat ik het liefst doe."

Tot slot hebben we een afwijkende dienst, de zogeheten “Creative Kitchen”. Hier hebben we veel vrijheid om de meest uiteenlopende onderwerpen zo leuk en overzichtelijk mogelijk in beeld te brengen. Samen met de verslaggever en de redacteur zoek je naar de juiste vraagstelling en de juiste vormgeving. Laatst hebben we bijvoorbeeld de vaccinatiegraad opnieuw uitgelegd met visualisaties en video's gemaakt over Femicide, exitpolls of taakstraffen. Een ander item ging over Dengue muggen. Met het green screen kun je vervolgens grappige dingen visualiseren, bijvoorbeeld een intro waarin de presentator een mug doodslaat. Binnen al deze diensten vind ik zelf de afwisseling het leukst.” 

Hoe sluit jouw huidige baan aan bij de opleiding die je hebt gedaan?  
“In het eerste jaar hadden we een vak over infographics maken. Het boek wat we toen hebben gebruikt, daar blader ik nog steeds regelmatig in. Het is heel goed om soms even terug te pakken naar de basis! Ook heb ik in de opleiding veel aardrijkskundige kennis opgedaan. Als er nu hier op de redactie iets met aardrijkskunde voorbijkomt, dan weten collega's mij meteen te vinden. We hebben hier namelijk allemaal specialiteiten binnen de redacties, en bij mij is dat de aardrijkskundige kennis. Wat ook leuk was: tijdens mijn sollicitatieproces kreeg ik een proefopdracht die ging over bosbranden in Argentinië. Daar wist ik wel raad mee! Dat had ik in de opleiding al vaak gedaan." 

Heb je bepaalde toekomstambities of dromen? 

“Ik wil groeien in het beter begrijpelijk maken van moeilijke verhalen met mijn visualisaties. Mijn streven blijft om mooie, vette, maar vooral duidelijke dingen maken. Creaties die het verhaal voor iedereen toegankelijk maken. Het mooie hier is dat alles wat hier voorbij komt heel actueel is: allemaal kleine opdrachten die er écht toe doen. En omdat het zo'n leuke werksfeer is ben je lekker met elkaar aan het knallen. Hierdoor voelt het eigenlijk net als een projectgroep van de opleiding. Soms vergeet je zelfs dat het voor een uitzending is waar meer dan een miljoen mensen naar kijken. Als je daar bij stil staat is dat eigenlijk wel heel vet.”