Je bent professional binnen de voedingsindustrie en wil jouw kennis en expertise over onder andere voedseltrends, voeding en gezondheid graag delen met anderen. Sta jij straks als praktijkdocent voor de klas en leid je de volgende generatie professionals op? Of ga je in het bedrijfsleven aan de slag? Met deze deeltijdstudie haal je je onderwijsbevoegdheid en bereiden we je voor op de volgende stap in je carrière. Je leert hoe je jouw kennis en expertise op de juiste wijze overdraagt op anderen.
Docent en kennismanager Voeding en Communicatie
- Ik zoek
- Deeltijdopleiding
- Niveau opleiding
- Bachelor
- Locatie
- Wageningen
- Duur
- 4 jaar
Hoe zit het met...
-
Vrijstellingen
Of je in aanmerking komt voor vrijstellingen hangt samen met je opgedane kennis- en werkervaring. Na beoordeling van jouw cv én het studiekeuzegesprek ontvang je meer informatie over jouw situatie. Voor vragen over vrijstellingen kun je contact opnemen met Bureau Opleidingsadvies & Toelating
-
Met de juiste papieren voor de klas
Afhankelijk van je kennis, vooropleiding en werkervaring zijn er verschillende routes waarmee je docent Groen kunt worden. Wil je lesgeven in het Profiel Groen, maar weet je niet zeker welk traject voor jou geschikt is? Op deze pagina helpen we je het juiste traject te kiezen!
Bevoegdheid beroepsgericht onderwijs
Met het behaalde getuigschrift heb je een tweedegraads bevoegdheid en mag je lesgeven in profiel ‘Groen’ (groen breed) in het vmbo en praktijkonderwijs. Daarnaast kun je lesgeven in verwante vakken binnen een leergebied als Mens en Natuur. Je mag ook lesgeven binnen je eigen groene vakgebied in het mbo. Je bekwaamheid hiervoor wordt door je werkgever beoordeeld en bepaald.
-
Verkorte trajecten
Soms kun je op basis van je vooropleiding in een verkort traject instromen. Dit geldt wanneer je instroomt met een eerder behaald hao-diploma (hoger agrarisch onderwijs), een pabo-diploma of een andere eerder behaalde lerarenopleiding. Kom je in aanmerking voor een verkort traject van maximaal 2 jaar, dan kun je, onder voorwaarden, ervoor kiezen om deze bevoegdheid te halen via het traject Zij-instroom in Beroep.
- Kijk hier voor meer informatie over Zij-instroom in Beroep.
- Kijk hier voor meer informatie over het verkorte traject voor studenten die een diploma in het hogere agrarisch onderwijs hebben behaald.
- Kijk hier voor meer informatie over het verkorte traject voor studenten die een lerarenopleiding hebben afgerond.
-
Startinformatie, studiebelasting en werkplekleren
Het startmoment van de studie is september. De opleiding duurt 4 jaar, maar eventueel korter door vrijstellingen of leertempo. Je hebt 1 dag per week les in Wageningen. We houden met de lestijden zoveel mogelijk rekening met reistijd van studenten uit het hele land. De studiebelasting is gemiddeld 20 uur per week. Opdrachten voer je grotendeels uit in de praktijk.
Werkplekleren
Vanaf het begin van je studie leer je ook door te oefenen met opdrachten in de praktijk. We noemen dat werkplekleren. Het is belangrijk dat je voor aanvang van de studie een werkplek hebt gevonden. Werk je al in het onderwijs, dan kan het werkplekleren daar misschien (geheel of gedeeltelijk) plaatsvinden. Om je te helpen bij het vinden van een goede werkplek, hebben we beschreven waar deze aan moet voldoen. Meer informatie daarover vind je hier.
-
Jouw rol in het onderwijs
Of je nu als fulltime docent, instructeur, of als innovator van het onderwijs aan de slag wil gaan: je kunt jouw rol in het onderwijs zelf vormgeven. Op deze pagina vertellen we je meer over welke mogelijkheden je hebt. Zo maak je de beste keus voor jouw toekomst.
-
Kosten en financiering
Als je overweegt om de studie te starten, dan is het goed om te weten welk collegegeld en eventuele subsidies of financieringsmogelijkheden voor jou gelden. We helpen je graag op weg. Meer informatie hierover vind je hier.
Dit leer je tijdens je studie
Propedeuse
Tijdens de propedeuse maak je kennis met het vak van docent en zet je de eerste stappen op het gebied van lesgeven. We zorgen ervoor dat je een goede basis legt voor de rest van je studie. Hierbij kun je denken aan het volgen van exacte vakken en het opdoen van praktische vaardigheden. Daarnaast loop je vanaf het eerste jaar al direct een leuke stage. Dit kan bij je huidige werkgever zijn, of een andere plek.
Hoofdfase
In deze fase verdiep je je in je vakrichting, in het vak van docent en loop je een stage in de sector. Hierbij is er aandacht voor didactiek, pedagogiek, presenteren en communicatie. Je leert dus bijvoorbeeld hoe je je leerlingen kunt betrekken bij de lesstof en hoe je deze stof zo goed mogelijk overbrengt. Daarnaast gaat de stof over voeding, samenstelling van producten en de verwerking van grondstoffen.
Afstuderen
In de afstudeerfase ga je aan de slag met een aantal inspirerende opdrachten. Zo ontwikkel je bijvoorbeeld een leertraject, specialiseer je je verder vanuit je vakkennis en doe je een praktijkgericht onderzoek. Daarnaast volg je nog drie andere modules, waarbij je de vrijheid hebt om deze binnen Aeres Hogeschool te volgen, of bij een andere hogeschool of universiteit.
Wat je kunt na je studie
-
Ondernemen
Heb je de ambitie om na het afronden van je studie te gaan ondernemen? Dan kun je met de studie Docent en kennismanager Voeding en Communicatie allerlei kanten op:
- Word zelfstandig ondernemer met bijvoorbeeld een foodtruck
- Verzorg trainingen binnen het bedrijfsleven
- Zelfstandig adviseur binnen de voedingssector
-
Baankansen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor behaald en je mag nu lesgeven in het groene onderwijs binnen het vmbo, mbo en hbo. Als je je toekomst liever voortzet buiten het onderwijs kun je ook aan de slag bij bijvoorbeeld een maatschappelijke organisatie of het bedrijfsleven.
- Docent mbo Voeding
- Docent op een vmbo-school binnen het profiel Groen
- Voorlichter bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
- Trainer in de voedingsmiddelenindustrie